5.2.2015

Vaatteiden karsimisesta

Tämä postaus on jatkoa edelliselle tekstilleni täydellisestä vaatekaapista. Olen muotoillut itse käyttämäni keinot listaksi, jota seuraamalla vaatteiden karsimisen tulisi olla hieman helpompaa. On kuitenkin hyvä muistaa, että vaatteiden järjestykseen saaminen ja minimalistisen vaatevaraston saavuttaminen on pitkä prosessi. Sitä tulee myös ylläpitää, eikä sortua täyttämään kaappia uusilla vaatteilla.


  • Ota kynä ja paperia. Vaatekaapin läpikäyminen on syytä aloittaa sillä, että miettii paperille millaisia vaatteita käyttää ja mitä vaatteiltaan haluaa. Jos haluat kehittää tyyliäsi johonkin suuntaan, ota se tässä vaiheessa huomioon. Mitkä vaatekappaleet ovat suosikkejasi? Käytätkö mekkoja vai housuja, valitsetko mieluummin neuleen vai kauluspaidan? Suosittelen, että pohdit vaatteita monikäyttöisyyden ja laadukkuuden kannalta. Kun nämä asiat ovat kirkkaana mielessäsi, voit avata vaatekaapin. Rinna Saramäen kirjassa Hyvän mielen vaatekaappi on loistava kysely, jolla oman tyylinsä voi kartoittaa. Suosittelen myös lukemaan kyseisen kirjan!

  • Laita kiertoon kaikki epäsopivat vaatteet. Tämä on helpoin vaihe: et käytä niitä kuitenkaan. Kaikki laihdutusfarkut ja sitten-kun-vaatteet saavat luvan lähteä (myös liian isot vaatteet!). Ne voi säilyttää ainoastaan, jos on realistista odottaa, että ne menevät muutaman kuukauden kuluessa päälle. Tällainen tilanne on esimerkiksi raskauden aikana. Muussa tilanteessa, hankkiudu niistä eroon ja huomaa, kuinka vaatekaappiisi vapautuu tilaa.

  • Laita kiertoon kaikki tyyliltään väärät vaatteet. Karsi vaatekaapistasi kaikki vaatteet, jotka eivät sovi ajatuksiisi tyylistäsi ja vaatteiden laadusta. Näiden poistaminen on oman kokemukseni mukaan hankalinta: tulee tunne, että vaatteita haluaa kuitenkin vielä käyttää. Todellisuudessa niiden käyttö on niin vähäistä, ettei säilyttämiselle ole järkiperusteita. Ne myös hankaloittavat muiden aktiivisemmassa käytössä olevien vaatteiden löytämistä ja varmistavat, että vaatekaappi on aina kuin räjähdyksen jäljiltä. Seuraava vaihe auttaa näiden vaatteiden kanssa huomattavasti.

  • Ota pahvilaatikko. Laita sinne kaikki vaatteet, joiden poistamista epäilet ja sulje laatikko seuraavaksi kolmeksi kuukaudeksi. Ennen laatikon avaamista mieti, kuinka monta vaatetta muistat tai oletko kaivannut yhtäkään niistä. Todennäköisesti muistat yhden tai kaksi, mutta et ole kertaakaan kaivannut niitä kaappiisi. Mikäli laatikossa on vaatteita joita olet oikeasti kaivannut, ota ne koeajalle. Kiinnitä huomiota siihen, käytätkö niitä todella. Toimita sitten laatikon sisältö kiertoon ja ihaile vaatekaappiasi, jossa on nyt enemmän tilaa.

Itse olen joutunut käymään tämän prosessin läpi monia kertoja, kaikki turhat eivät ainakaan itseltäni lähteneet yhdellä kierroksella. Kannattaa siis aina aika ajoin käydä kaikki vaatteet läpi, kunnes epämääräisyyksiä ei enää ole jäljellä. Korostan myös sitä, että älä heitä vaatteita automaattisesti roskiin! Vie kirpputorille, anna kavereille, tee rättejä, ole luova.

Seuraavassa postauksessa pureudun siihen, miten karsimisen jälkeen kannattaa toimia.

2 kommenttia:

  1. Itselläni on juuri tuo Saramäen kirja varauksessa. Odotan innolla, että pääsen siihen käsiksi. Kiitos selkeistä vinkeistä. Muutama karsintakierros on takana, mutta vaatekaappini saldosta päätellen vielä lukuisia edessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Kirja on kyllä valtavan hyvä ja käsittelee myös kattavasti vaatteiden vaikutusta ympäristöön. Siitä saa myös inspiraatiota vaatevaraston läpikäyntiin. Vaatteiden karsimisen suhteen olen sitä mieltä, että hiljaa hyvä tulee :) Ajan kanssa oppii huomaamaan turhat vaatteet, eikä ostovimmakaan yllätä kun vaatteita poistaa suhteellisen rauhalliseen tahtiin.

      Poista